608d2f01-9d00-483b-98b2-4473c8a2141c


YOCEvim, staat voor Youth Orphan Care & Education Vlaanderen in Malawi. De vzw ondersteunt de realisatie van 4 grote projecten in nauwe samenwerking met de lokale bevolking in Sitima een dorp in het zuiden van Malawi (Zuidoostelijk Afrika). Malawi behoort tot de 3 armste landen van Afrika, de mensen leven er in een niet te vatten armoede. 
De 4 grote projecten zijn:
 
  1. De uitbouw van een kleuterschool voor 200 kinderen die er dagelijks les en een warme maaltijd krijgen
 
De prachtige kleurrijke kleuterschool bestaat uit; 4 grote klassen, een leraarskamer, een keuken, opslagplaatsen voor voedsel, een overdekt wandelpad en een grote refter. Naast elektriciteit hebben we via een grote waterpomp de school ook van kraantjes met stromend water kunnen voorzien (een ongekende luxe in Sitima en omgeving). 
 
  1. De oprichting van twee meisjes voetbalploegen voor een 30-tal meisjes tussen 8 en 18 jaar
 
De meisjes hebben het in deze “oer-“maatschappij zeer zwaar te verduren. Mee helpen in het huishouden, mee het veld bewerken, mee voor broertjes en zusjes zorgen, als het kan naar school gaan en in dit alles steeds onderworpen aan de mannen die zich zeer dominant opstellen. Tijdens de wedstrijden veranderen zij van de slavinnen van het dorp in de heldinnen van het dorp.
 
  1. De oprichting van een jeugdcentrum waar er zowel wordt gefocust op educatie (HIV-preventie, bibliotheek, …) als op ontspanning (sportteams, gezelschapsspelen, …)
 
Educatie blijft de grote achilleshiel voor de ontwikkeling van Malawi. 2 maal per week kan de plaatselijke jeugd zich komen bijscholen of kunnen ze even ontsnappen uit hun harde realtiteit.
 
  1. De uitbouw van een landbouw- en veeteeltproject om de lokale gemeenschap financieel onafhankelijk te maken van Westerse steun.
 
Er werd reeds een grote geitenstal gebouwd, maar die dient verder ontwikkeld te worden. Ook het landbouwproject (aanplanten van bos en gewassen) staat nog in de kinderenschoenen. De uitdaging om de lokale gemeenschap financieel onafhankelijk te maken is de grootste waar we voor staan. In een wereld waar het gemiddelde maandloon schommelt tussen de 40 en 100 euro is het verschrikkelijk moeilijk om een gemeenschap voor zichzelf 2000 euro te laten verdienen.
 
2000 euro is de maandelijkse operationele kost die we nodig hebben om de 4 boven vernoemde projecten draaiende te houden. Elke vorm van steun is dus meer dan welkom!!!
9ee11374-9343-436a-974e-168ef914abed